مجموع نظرات: ۴۰
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۵
۰ نفر

روزگاری سینما «مونت‌کارلو» در ضلع غربی میدان هفت‌گود قدیم و هفت‌حوض امروزی، دقیقا در محل فعلی مسجدالنبی(ص)، جا خوش کرده بود و برای خودش برو و بیایی داشت.

مسجد النبی

همشهری آنلاین - ثریا روزبهانی: این سینما در زمینی خاکی که محل بازی بچه‌های نارمک بود، بنا شد و در نهایت سرانجام خوشی برایش رقم خورد. نبش خیابان جانبازان غربی فعلی، زمین خاکی وسیعی وجود داشت که تا چشم کار می‌کرد خاک بود و خاک. نوجوانان و جوانان این محل ساعت‌ها در آنجا فوتبال بازی می‌کردند.

قصه‌های خواندنی‌ تهران را اینجا ببینید

سینمایی که مسجد شد

رضا چگینی، از ساکنان قدیمی محله نارمک، درباره هویت سینما مونت کارلو می‌گوید: «بچه‌های محله ساعت‌ها در این زمین‌ها فوتبال بازی می‌کردند و اوقات فراغت خود را می‌گذراندند. این تکه زمین به مرور تغییر کاربری داد و در سال‌های بعد سرنوشت دیگری پیدا کرد. در آن سال‌ها کسی فکر نمی‌کرد این زمین خاکی قرار است به یکی از مراکز به اصطلاح فرهنگی تبدیل شود اما این اتفاق افتاد و زمین خاکی به سینما تبدیل شد. هرچند این تغییر برای پسربچه‌های این محله چندان خوشایند نبود چون تفرجگاهشان را از آنها گرفته بودند.»

چگینی به یاد می‌آورد که در آن زمان خواننده معروفی در این زمین خاکی سینما ساخت، هر چند عده‌ای اصلاً با وجود سینما در آن زمان مخالفت داشتند اما به هر صورت بود این سینما ساخته شد و چند سال هم فعالیت کرد. او می‌گوید: «نخستین فیلمی که در این سینما اکران شد، «بیتل‌ها» بود که در آن زمان تماشاچیان زیادی داشت. از ظرفیت سینما مونت کارلو در آن زمان استفاده‌های مختلفی می‌شد. سینما به گروه‌های علاقه‌مند به نقد و بررسی فیلم، گروه‌های موسیقی و علاقه‌مندان تئاتر و گروه‌هایی که جلسات اجتماعی و فرهنگی داشتند اجاره داده و همچنین مراسم ملی شهرداری در این سینما برگزار می‌شد.»

سینمایی که مسجد شد

سینما «مونت کارلو» از سینماهای مهم پایتخت در دوره پهلوی به شمار می‌رفت که در زمینه تبلیغ فرهنگ حاکم بر دیدگاه و دستگاه‌های دولتی فعالیت می‌کرد. این رویکرد که اغلب با شئونات اسلامی سر ناسازگاری داشت به ذائقه ساکنان مذهبی شرق تهران خوش نیامد، چراکه در آن زمان اصولاً ماهیت سینما که بی‌بند و باری در آن به وفور دیده می‌شد، با دیدگاه جامعه مذهبی مغایرت آشکاری داشت.

چگینی با اشاره به این موضوع می‌گوید: «در آن زمان آیت‌الله ‌خوانساری با سرمایه‌گذاری خودش و جمعی از خیّران، ملک سینما مونت کارلو را خریداری و آنجا را به مسجد تبدیل کرد. نخستین امام‌جماعت این مسجد هم علامه محمدتقی جعفری بود. این مسجد به‌صورت هیئت‌امنایی توسط آقایان شریفی، طباطبایی و موسوی و چند تن دیگر اداره می‌شد. خرید سینما مونت کارلو و تبدیل آن به مسجدالنبی(ص) در سال‌های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی رخ داد.»

این روزها مسجدالنبی همچون نگینی در میدان هفت‌حوض می‌درخشد و به‌عنوان شناسنامه و هویت این محله شناخته می‌شود. اکنون این مکان مذهبی به‌عنوان یکی از مراکز پررونق جلسات قرآنی شناخته می‌شود. همچنین همواره به‌عنوان یکی از شعبات اخذ رأی در ادوار مختلف شناخته می‌شود و از پیشگامان طرح پیوند مسجد و مدرسه در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم به شمار می‌رود.

کد خبر 879402

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 29
  • IR ۱۶:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    0 5
    دمش گرم یاعلی
  • جلال IR ۱۹:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    0 3
    فرهنگ آرزوست.
  • IR ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    2 1
    واقعا خسته نباشید از این مقاله عملی بسیار مهم
  • IR ۲۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    0 1
    احسنت به این دارین واقعا احسنت
  • IR ۰۰:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    0 3
    چه جالب
  • فرخ IR ۰۳:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    3 1
    چرا دروغ میگی تا دقیقه ۹۰ انقلاب انجا سینما بود بعد از انقلاب تبدیل به مسجد وکمیته شد
  • نا‌شناس IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    5 0
    آری من خودم بچه آن محله هستم ودقیقا یادم هست که اول سینما بود وبعد تبدیل به مسجد شد، حتی خودم در آن محل که تبدیل به پایگاه شده بود دوره ارتش بیست میلیونی را گذراندم
  • رجبی IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    0 4
    دستشون دردنکنه کارشون فوق العاده بوده
  • تهرانی IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    3 1
    یادش بخیر چه بازیهایی در زمین خاکی آن روزگار میکردیم وسینما مونت کارلو محل پیوند بچه های نارمک وگلبرگ و سمنگان بود و درکنارش ساندویچی دور میدان ذائقه ما را شیرین میکرد
  • IR ۱۴:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    5 1
    اول باید ادمهای بی نماز را نماز خوان کنیم و بعد اماکن را به مسجد تبدیل کنیم...
  • علی اصغر همدانی IR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۱
    1 4
    مسجد کارخانه انسان سازی است که قهرمانانی از قبیل حاج قاسم، شهید چمران و حججی می سازد.